Ajánlj te is értéket!

Ismersz egy finom ételt? Egy ritka növényt, állatot ahol élsz? Egy érdekes, népi mesterséget, helyi játékot? Van egy kedvenc régi épületed?

Úgy érzed, amit találtál a te településeden egyedi és megőrzésre érdemes? Keresd a helyi értéktár bizottságot! Töltsd ki a választott értéked űrlapját és jelöld!

 

Nemzeti érték települési/tájegységi/megyei/külhoni magyarság értéktárba történő felvételéhez az alábbi űrlapot használd. [Űrlap]

A kitöltött űrlapot az alábbi értéktárak valamelyikébe kell benyújtani: települési, külhoni vagy ágazati értéktár. Amennyiben az adott településen telepölési értéktár nem működik, akkor a megyei értéktár bizottsághoz kell benyújtani a javaslatot.

Szegeden az értéktár bizottságot a Móra Ferenc Múzeum működteti. Ha kezdeményezed egy érték felvételét a szegedi értéktárba, akkor a kitöltött űrlapot a polgármesterhez kell benyújtanod elektronikus úton (polgarmester@szeged.eu) vagy elektronikus adathordozón.

 

Nemzeti érték Magyar Értéktárba történő felvételéhez az alábbi űrlapot használd. [Űrlap]

Az országos jelentőséggel bíró kiemelkedő nemzeti értékek Magyar Értéktárba való felvételéhez a Hungarikum Bizottsághoz kell benyújtani a javaslatot.

 

Nemzeti érték Hungarikumok Gyűjteményébe történő felvételéhez az alábbi űrlapot használd. [Űrlap]

Csak akkor válhat egy nemzeti érték hungarikummá, ha korábban már kiemelkedő nemzeti értékként is bejegyezték és megfelel a hungarikumokról alkotott fogalomnak. A javaslatot szintén a Hungarikum Bizottsághoz kell benyújtani.

Olvasd el, hogyan válhat egy érték hungarikummá! Hungarikum Bizottság által készített útmutató (http://www.hungarikum.hu/hu/content/hogyan-lehet-valami-hungarikum).

 

Sok sikert kívánunk!