Halászlé - Szegedi halászlé

„A Tisza mentén a leghíresebb a szegedi halászlé!”
By Szegedi Értékek / 2015. October 31.

Színe piros, íze csípős, paprikával és hallal teli bográcsban főzik. Minden házban másképp tudják receptjét és állítják az az igazi, legfinomabb lé! A karácsonyi ünnepek fő étele, de bármikor megeheted. Főbb készítési lelőhelye csárdák és vendéglátóhelyek. Fesztiválok és ünnepek főszereplője, bárhol eheted hazánkban, de egyet tarts szem előtt: A legfinomabb a szegedi halászlé! Klikkelj és megtudhatod miért!

Tudtad-e?

   1.     Szeged környékén a XI. században már virágzott a halászat.

    2.     Mátyás király (1458–1490) krónikásának, Galeotto Marzionak tulajdonítják a mondást, miszerint a Tiszának kétharmada víz, egyharmada hal.

    3.     A magyar gasztrokultúra egyik meghatározó, korát tekintve még egészen fiatalnak mondható étele a halászlé, hiszen a fűszerpaprika használata csak a 18. századtól lett általános.

   4.     Ha a magyar gasztronómiáról kérdezzük a külföldieket, valószínűleg az első három válasz között szerepel a halászlé.

   5.     Szegedi és a bajai a két legnépszerűbb halászlé.

   6.     A halászlé főzését akkor kell befejezni, ha a hüvelyk- és mutatóujj összeragad az étel gőzében.

   7.     19 alkalommal rendeztek már Szegeden Nemzetközi Tiszai Halfesztivált.

Nemzetközi Tiszai Halfesztivál

Hazánk egyik legnagyobb és legrangosabb gasztronómiai és kulturális rendezvénye. A Szegedi híd alatt, illetve (a halfőzők számának folyamatos növekedése miatt néhány éve már) az újszegedi partfürdőn minden év szeptemberének első szombat délelőttjén megküzdenek egymással a halfőzők, hogy elnyerjék a Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács által alapított Halfőző Érdemrendet.

   8.     Aki igazi halászlevet akar csinálni, az tavalyi vöröshagymából készíti, mert a zöldhagyma és a főzőhagyma alkalmatlan erre a célra.

   9.     A halászleveket csoportokba is sorolhatjuk:

Dunai halászlevek:

·      Bajai halászlé

·      Paksi halászlé

·      Komáromi halászlé

·      Dunai halászlé

·      Mohácsi halászlé

·      Debreceni paprikás halászlé

 

Tiszai halászlevek:

·      Szegedi halászlé

·      Szolnoki halászlé

·      Tiszai boros halászlé

Balatoni halászlevek:

·      Balatoni halászlé

·      Füredi halászlé

·      Lellei halászlé

10.  A szegedi halászlé mellett másik népszerű helyi halétel a haltepertő.

11.  Herman Ottó tudós részben más feljegyzéseire, részben saját kutatásaira támaszkodva 34, ma is helytálló fajt ír le a Tiszából.

 

12.A 2000-ben történt ciánszennyezés következtében teljesen kipusztult a folyó állatvilága.

A Tisza mentén leghíresebb a szegedi halászlé. Jellegzetessége, hogy többfajta halból készítik. A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, áttörik, azaz átnyomkodják egy szitán. A lé így besűrűsödik, viszont nem lesz benne mindenféle törmelék. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst (halfilét, halpatkót).

A halászlének napjaink étkezési kultúrájába rangos helye van, egyik meghatározó karácsonyi ételünk. Receptje féltve őrzött titok egy-egy családban, mindig vannak egyedi összetevők, de az alapvető hozzávalók és a főzés mikéntje hagyományosak.

A magyar néprajzi irodalom szerint a halászlé azonos a hosszú lére eresztett halpaprikással. („Halpaprikás halászosan” - írták a száz év előtti szakácskönyvek.)

Halászlé készítése Magyarországon

Magyarországon különböző tájegységek vetélkednek a hiteles, az igazi halászlékészítés pálmájáért. A nemzetközileg jegyzett néprajztudós, Herman Ottó szerint sok kecsege, elég ponty és kevés harcsa kell hozzá.

  • A Tisza mellékén ponty, csuka, angolna és kecsege illik bele, és a paprika, hagyma mellett babérlevéllel is zamatosították.
  • A szegedi levének olyan színe kellett legyen, “mint a legdühösebb bika vére”.
  • A komáromit sok, de kevésféle hal (ponty, harcsa, kecsege), paprika és hagyma harmad-harmad-harmad aránya jellemezte.
  • A balatonmelléki, ún. “ritkás” hallébe sok hagymát, módjával paprikát és sok apró halat, főleg dévért írtak elő a népi receptek.

Hogyan készül a szegedi?

Jellegzetessége, hogy többfajta halból készítik. A kisebb halakat, fejet, farkat miután megfőtt, áttörik, azaz átnyomkodják egy szűrőn. A lé így besűrűsödik, viszont nem lesz benne mindenféle törmelék. Az alaplébe ezután főzik bele a halhúst. Szeged környékén többnyire a lefelé szűkülő bográcsokat használják.

 

Szegedi halászlé recept

 

Alapanyagok:

1 kg ponty

0,5 kg harcsa

25 dkg kecsege

25 dkg csuka

30 dkg vöröshagyma (makói)

25 g fűszerpaprika (szegedi)

10 dkg csemegepaprika, 5 dkg csemegeparadicsom

2-3 db erős paprika, só, ízlés szerint

Szegedi halászlé készítése:

A halakat lepikkelyezzük, megtisztítjuk, jó alaposan leöblítjük, az ikrát és tejet félre tesszük. A ponty, a harcsa, a kecsege fejét farkát, valamint a feldarabolt csukát a felkarikázott vöröshagymával hideg vízben feltesszük főni, és mérsékelt tűzön halalaplét készítünk. Közben a ponty, a kecsege és a harcsa törzsét 2 cm-es szeletekre vágjuk. Majd sózzuk, fűszerpaprikával meghintjük és félretesszük. A halalaplét sózzuk és kb. egy órán át lassan forraljuk. Ezután hozzáadjuk a fűszerpaprikát, és addig főzzük, míg a halhús a csontokról leválik. Ekkor a hallevet leszűrjük és ráöntjük a félretett halszeletekre, ikrára, tejre, majd utánízesítjük, és lassan tovább forraljuk. Kb. 15 perces forralás után hozzáadjuk a kis kockákra vágott csemegepaprikát, a paradicsomot és a felszeletelt erős paprikát is. Majd további 10 percig lassan forralva készre főzzük. Az eredeti szegedi halászlevet bográcsban készítették szabad tűzön. Ha bográcsban készítjük, akkor a halat hasonlóan daraboljuk, de készítéskor rétegezzük úgy, hogy a bogrács aljába tesszük a fejet, farkat, a kisebb haldarabokat. Majd rászórjuk a vágott vöröshagymát, megszórtjuk a fűszerpaprikával, hideg vízzel felöntjük, sóval és erős szegedi cseresznyepaprikával ízlés szerint fűszerezzük és lassan forralva készre főzzük.

 

(Forrás: szegedihalaszle.hu)

Kategória: Szegedi értékek